Förlossningskliniken räddar liv

Tack vare stöd från vår stiftelse kan organisationen SIMAHO (Sisters Maternity Home) driva sin förlossningsklinik i Garissa. Klinikens barnmorskor räddar både liv och bekämpar kvinnlig könsstympning.

För drygt tio år sedan startade Zahra och Rumana, med stöd av paret Ekman, det lilla förlossningshemmet. På hemmet sker ungefär 15 förlossningar i månaden och här finns också en mvc- och en bvc-mottagning.  

Verksamheten går i stort sett runt med hjälp av patientavgifter. Är det en rik mans hustru som ska förlösas betalar patienten lite mer. Annars är avgifterna väldigt låga. 

På hemmet hålls också utbildningar för jordemödrar från både Garissa och landsbygden omkring, där de ges kunskap i förlossningskomplikationer som kan uppkomma för könsstympade kvinnor. På så vis kan jordemödrarna vara med och hjälpa både mor och barn till mindre riskfyllda graviditeter och förlossningar. Utbildarna delar också ut en väska som innehåller enklare redskap som underlättar förlossningen.
Den senaste tiden har SIMAHO utökat sin verksamhet och byggt ett apotek och en liten tandläkarklinik. Pengarna till bygget och det första lagret av apoteksvaror kom från oss. Man räknar med att apoteket snart ska bli självförsörjande och överskottet ska då gå in i övriga verksamheten.

SIMAHO driver också en sömnadsskola i Garissa, för ett 60-tal kvinnor. Syftet är att eleverna ska lära sig ett yrke och efter utbildningen bli självförsörjande.  Vi vill nå ut till och utbilda ännu fler jordemödrar på landsbygden kring Garissa samt bistå med bättre utrustning till kliniken.

Swisha en gåva

Tack vare alla gåvor vi får via Swish kan vi fortsätta vårt arbete för flickorna i Garissa.

Du kan enkelt swisha en gåva genom att scanna bilden. Glöm inte bort att ange ditt namnGe en gåva direkt

Swish: 900 17 77 Plusgiro: 90 01 77-7 Bankgiro: 900-1777

© 2023 Monica och Carl-Axel Ekmans insamlingsstiftelse