Resedagbok 2023-02-24

Hej från Kenya,

Tiden går fort när man har roligt, sägs det. Jag tror den går ändå fortare om man lägger till spännande och upplevelser. I alla fall har våra nio dagar i Garissa hittills bara försvunnit iväg.

Dagarna i Kenya börjar gå mot sitt slut, i morgon lördag tar vi kanske en ledig dag och på söndag börjar hemresan.

Tänk att Afrika och Kenya gör sånt intryck, jag tror jag skrivit det förut men jag skriver det gärna igen, vilka härliga människor det bor här. Alla och då menar jag alla, hälsar med ett glatt jambo, jambo (hej, hej) och ler gott, med ögonkontakt, när man möter dem, ofta med följdfrågan ”how are you?”

Jag har också snackat med flera Kenyaner om att flytta till Europa och Sverige, men det är alltid ett nej tack. To cold and to far away! Det är kanske så med de flesta oss, att vi trivs bäst hemma.

Igår eftermiddag/kväll blev vi kallade till ett möte hos Abdullahi. Döm om vår förvåning när Sophia Abdi Noor var med. Sophia är den andra parlamentsledamoten vi träffar på mindre än en vecka. Vi rör oss i fina kretsar i Garissa, Martti och jag.

Halima, Bosse och Sophia
Halima, Bosse och Sophia

Sophia är ordförande för Womankind, som är den organisation som var med och grundade Carl-Axel Ekmans Girls Home, tillsammans med Monica och Carl-Axel Ekman. Hon hade fått veta att vi var i Garissa och kom hit från Nairobi för att träffa oss. Sophia var också den som drev igenom lagen mot könsstympning i Kenya, genom sitt arbete i parlamentet.

Vårt stöd till projekten vi driver i Garissa har dessvärre minskat en del i kronor räknat, de senaste åren, på grund av bland annat Coronan och kriget i Ukraina och det känner ju Sophia naturligtvis till. På mötet igår diskuterade vi om hur vi kan jobba för att få mer stöd till flickskolan, flickhemmet och vår kamp mot den vidriga könsstympningen.

För trots lagen, som förbjuder könsstympning, är det fortfarande väldigt utbrett i Kenya och delvis även i Garissa där våra insatser dock fått ner antalet av det förfärliga ingreppet på små flickor betydligt.
Dessvärre har man senaste tiden märkt en svag uppgång av könsstympningar, i Garissa, troligtvis på grund av att det har kommit många Somalier till Garissa och i Somalia är det fortfarande lagligt. 98 % av alla Somaliska flickor och kvinnor är könsstympade!

Sophia kan mycket väl tänka sig att komma till Sverige, på egen bekostnad påpekade hon, om det någonstans arrangeras någon konferens eller föredrag om könsstympningen. Då kan jag också berätta om vilken fantastisk insats Monica och Carl-Axels stiftelse gör i Garissa sa Sophia. Med på mötet var också Sophias assistent Halima, är du parlamentsledamot i Kenya har du alltid en assistent med på dina resor.

För övrigt, våra tjejer mår bra och spelar gärna innebandy, utöver fotboll, på lediga stunder, det var ett lyckat initiativ av Martti att ta med innebandyklubbor och bollar. 

Jag skriver kanske en något kortare resedagbok imorgon, men ett tack och hej lovar jag att det blir.

Allt gott och bästa hälsningar,
Bosse

Etiketter: resedagbok

Nyhetsarkiv