Resedagbok 2023-02-18

God afton,

Åter en spännande dag i Garissa är till ända. 

Vi blev hämtade på hotellet av Abdullahi klockan nio i morse och åkte direkt till tjejerna på flickhemmet. Dom tycker det är jättekul när vi kommer, två bleka gubbar från Sverige. Alla känner väl till varför vi är där och att flickhemmet ”sponsras” av stiftelsen.

Jag snackade med en del av flickorna och alla tycker dom har det bra och det ser dessutom ut som om alla mår gott. Fantastiskt att se att 150 tjejer bor tillsammans utan minsta tecken på osämja. Dom äldre tar hand om dom yngre, på ett fint sätt. Jag fick också veta idag att ingen av flickorna har någon pappa i livet, några har en mamma, som i regel är oförmögen att ta hand om sitt barn, alkoholiserad eller prostituerad eller både och.

Förra året såg byggnaderna slitna och fula ut, vilket jag påpekade, nu var det nymålat sedan i december, ett rejält lyft för flickhemmet. Vi snackade också om att det såg lite skräpigt ut senast vi var här, då föreslog jag en städdag i veckan, vilket dom också har anammat. Nu städar dom området varje lördag, det märktes också tydligt.

Efter lite snack och välkomsttal fick Martti och jag chansen att introducera inomhusbandy, utomhus i Kenya, kul! 
Efter en kort föreläsning om hur spelet går till och lite regler tog flickorna över. Hjälp, vilken energi dom hade och hur snabbt dom lärde sig, dessutom spelar dom tufft mot varandra. Vi hann med fyra matcher, som möttes av jubel från åskådarna vid varje mål.

Gårdskarlen på flickhemmet hade i förväg fått veta att vi behövde målburar. Han hade byggt dem av metallrör så varje bur vägde upp emot 60-70 kg, dom behövde flyttas till spelplanen, men det fixade tjejerna lätt utan att vi behövde hjälpa till. 

Alla är lediga från skolan lördag-söndag, så det blev lite fotboll också innan vi åkte tillbaka till hotellet.

Klockan är kvart över sju här, så nu blir det lite mat i restaurangen, som jag hoppas magen klarar av, det har ju gått bra hittills.

Abdullahi tyckte förresten att det var en skön dag idag, bara 36 grader.

Ha det bäst, vi hörs igen i morgon.

Med vänliga hälsningar,
Bosse

Etiketter: resedagbok

Nyhetsarkiv