Garissa - frihet och framtid

 I Afrika finns mänsklighetens vagga. Här rinner fortfarande floder fram i områden där man jagar på samma sätt som för tusen år sedan. Här slutade en gång den gamla kinesiska Sidenvägen. Här finns rester av storslagna gamla kungariken, av handel och rik kultur. Av medeltida universitet och bibliotek. Men här ryms också en historia av slaveri, kolonialism, frihetskrig och ett besinningslöst våld som trotsar den mänskliga förmågan att hantera.  En historia av strukturell rasism och förtryck. En biotop för neokoloniala intressen

Den som en gång mött Afrika bär för alltid Afrika inom sig. Den som tror sig ha erövrat Afrika får förr eller senare se sig själv erövrad.
Här har legender och frihetshjältar som Mandela, Tutu, Nyerere, Kenyatta och Nkrumah trängts med despoter som Ghadaffi, Amin, Bhota och Mobutu. Människor som genom plundring av naturresurser skamlöst har kunnat vältra sig i ofantliga rikedomar sida vid sida av de allra fattigaste.

I The Rift Valley, Riftdalen, finns de allra äldsta spåren av människor, de över tre miljoner år gamla fotavtrycken av två människor, lite vända mot varandra. Kanske stannade de upp? Hörde de något? Såg de något? Talade de med varandra? Inväntade de någon? Precis i utkanten av Riftdalen, i den östra delen av Kenya, ligger den lilla staden Garissa. Den ligger där på slätten, nästan som lite utkastad, omgiven av vildmark. Oskyddad för en ibland våldsam omgivning.

I april 2015 attackerades universitet i Garissa av den islamistiska extremistgruppen al-Shabaab. Ett angrepp som kostade 148 personer livet, såväl elever som lärare.  Chockvågorna av massakern påverkade en hel värld. Alla bar vi med oss en bild av världens ondska och Afrikas komplexitet.  

Nu är det fem år sedan attacken på universitetet. Idag är viruset det nya hotet, också i Garissa. Men verksamheten vid stiftelsens skola och flickhem är fortfarande minst lika viktig. Ännu ges varje år ett stort antal flickor möjlighet till utbildning och en hoppfull framtid. Fortfarande utgör verksamheten mot könsstympning och för en god förlossningsvård angelägna uttryck av global solidaritet.  

I en utmanande miljö erbjuds skolans flickor värdefulla och livsavgörande, praktiska och teoretiska färdigheter, kunskap och nya aspekter av mänskliga relationer. Ett sammanflätande av ljus och hopp, av syskonskap och solidaritet.
Genom ditt stöd och dina gåvor vävs kunskap och identitet samman med frihet och framtid.


Styrelsen för Garissa-stiftelsen
gm/Mats Egfors, styrelseledamot

Etiketter: nyheter

Arkiv